2012.02.20. 09:42| Szerző: Johus

Az alapokkal, mondjuk úgy, tisztában voltam, így "csak" tökéletesítenem kellett az ismereteimet a Nappali gekkók ügyében. Mivel már jó rég óta ugye tervben volt ez a dolog, már jó rég óta megvolt a Gekkók című kis kiadvány, amit a jelenlegi Kis Teki üzlet adott ki, akkor még Tuatara füzetek néven. Ezt gyakorlatilag kívülről fújtam, mire a kis dögöket hazahoztam.

Lássuk, mi is volt az irány.

Terrárium
Értelem szerűen az állatok élőhelyét, lakóhelyét kell elsősorban elkészíteni, a természeteshez leginkább hasonlítót, amiben jól érzik magukat. A phelsumák esetében ehhez a következőkre van szükség:

- tér, amely egy kifejlett pár esetében minimálisan 200 litert jelent. Magas terráriumra van szükség, mondjuk egy 40x50x100-110 cm (mélység x szélesség x magasság) paraméterű terráriumra.

- mászófelületek, amelyeket egy részről a terráriumban legtöbbször bambuszok vagy nádak biztosítanak, másrészről pedig olyan vastag levelű növények, amelyek elbírják az állatot. Erre a legalkalmasabb az anyósnyelv (Sansevieria trifasciata), ugyanis jó erős és nem elhanyagolhatóan jó igénytelen növény, szinte kiirthatatlan, így az extrémebb terráriumi körülményeket is bírja.

- búvóhely, amelyet phelsumák esetében nem sűrűn szoktak épített bukerekkel kialakítani, nehéz is lenne, mivel legtöbbet a terrárium magasabb régióiban mozognak, vagyis a mászóágak és növények, valamint a terrárium hátterezésének elrendezésével lehet kialakítani kevésbé látható, sötétebb, kuckósabb helyeket.

Klíma
A Nappali gekkó esőerdei faj, ez annyit jelent, hogy napközben 28-30 Celsius fok és 80% körüli pára legyen a terráriumban. Emellett érdemes kialakítani egy napozót, ahol magasabb hőfok és koncentráltabb fény van.
A páratartalom szinten tartása igen nehéz. Ha besüt a nap, ég a melegítő lámpa, a pára hamar felszívódik, az állat meg szenved. Alapvetően permetezésre van szükség. Egyrészt a pára miatt, de nem elhanyagolható, hogy a Nappali gekkó páracseppekről iszik, edényből nem, így fiziológiailag is fontos, hogy legalább kétszer egy nap körbepermetezzük langyos vízzel az egész terkót. Jellemzően a párás levegőt táplálni kell, erre javasolt a rengeteg növény. Sok-sok anyósnyelv, ez még az állatnak is jó, tud ide-oda ugrálni, de talajközelbe nyugodtan pakolhatunk futónövényket, borostyánt (Hedera helix), szobai futókát (Scindapsus aureus), pletykát (Tradescantia), bármit. Nagy napsütésben érdemes egy vizes edényt betenni a terrárium aljára.

Technika
A megfelelő hőmérsékletet megfelelő fényforrásokkal lehet elérni. Én kezdetben egy sima 40 wattos izzóval próbálkoztam, nyár vége volt, így nem kellett még akkora hangsúlyt fektetni a melegre. Ahogy csökkent a hőmérséklet, úgy lettünk egyre nagyobb bajban, így kénytelen voltam melegítő izzót is beszerezni (Exo-terra Sun Glo 60W). Ehhez kellett egy megfelelő kerámiabúra (Exo-terra Glow Light,14 cm).
A gekkók is képesek a színüket változtatni, ha jó kedvük van, örülnek mindennek, szép zöldek, de ha megijednek, vagy valami nem stimmel, besötétednek egy pillanat alatt. A színüket eredeti élőhelyükön a nap UV-sugarainak köszönhetik, így elengedhetetlen az UV-forrás fogságban is, különben színehagyott lesz az állat. Az UV A és B sugár is fontos számukra, D-vitaminforrásként is funkcionál, így egy kombinált izzót (Exo-terra Repti Glo 5.0 UVB 26W) vettem nekik. Ezt gyakorlatilag ahogy bekapcsoltam, rögtön alá is mentek sütkérezni.

Táplálás
A gyíkok többnyire rovarevők, így van ez a Nappali gekkókkal is, tehát az alapvető élelmiszer számukra a tücsök, csótány, sáska, lisztkukac (a bogár nem!), viaszmoly és lárvája, selyemhernyó (de a lepke nem!). A phelsumákra jellemző azonban, hogy gyümölcseredetű nedveket, mézet, nektárokat is szívesen nyalogatnak, vagy házi lekvárt, amiben nincs nagyon cukor és egyéb adalék meg semmi. Lehet házilag is ilyet készíteni, méz + gyümölcs pépesítve és kész is a csemege, de a gyümölcsös bio bébiételeket is nyugodtan oda lehet nekik adni.
A táplálásnál a két legfontosabb dolog, hogy változatos legyen, és minden alkalommal megfelelő calciumporral feltuningolt. Érdemes állatorvosi készítményt venni (pl. Korvimin) ha jót akarunk állatunknak, sőt, ha netalán tenyésztésbe fognánk, akkor kizárólag ilyet adjunk a nősténynek, mert az import vitaminporok útközben sanszosan elveszítik tápértéküket.

Na, ezt jól megtanultam, memorizáltam, hogy álmomból felkelve is tudjam, mit kell tenni, adni, és persze mindent, amit tudni kell a testfelépítésről stb-ről, elolvastam. Jöhetett a megvalósítás.


A bejegyzés trackback címe:

https://gekkonaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr54123797

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása