2012.04.17. 13:30| Szerző: Johus

Írtam már több posztban is, hogy ennél a fajnál 3 hónapos korban kezd kialakulni a nemi jelleg, vagyis ennél korábban nem lehet megállapítani, hogy az adott egyed nőstény vagy hím. Az, hogy "kezd kialakulni" pedig azt jelenti, hogy jó esetben már látszik, de igazán biztosan fél éves kor előtt nem szabad semmit mondani, végleges méretüket pedig másfél éves korukra érik el, ami azt jelenti, hogy ettől kezdve nevezhetők kifejlett, felnőtt állatoknak.

Az én két kis gekkómról sem lehetett ugye a vásárlás pillanatában tudni, hogy milyen neműek, a tenyésztő azt javasolta, két különböző vérvonalból vegyek egyet-egyet, akkor valószínűbb, hogy különböző neműek lesznek (ez a tojások keltetéséből adódhat, mert az az általános megfigyelés, hogy ha magasabb hőmérsékleten keltetik, 30-31 Celsius fokon, akkor nagy eséllyel hímek kelnek ki, ha alacsonyabb, 28 Celsius fokon, akkor nőstények, a tenyésztő is valószínűleg a két vérvonalat különböző hőfokon keltette, ezért javasolta ezt).

Hogyan lehet megállapítani a nemeket? Pofonegyszerű -lenne, ha minden egyed tankönyvszerűen nézne ki. De persze mindenki különböző. Na, azért vannak egyértelmű jelei a dolognak.

sexing1.jpg

Gekk_k_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

A nőstények gyakorlatilag ugyanúgy néznek ki, mint mikor megszületnek, semmiféle elváltozást nem mutatnak később. A hímeknek azonban az ún. femorális és preanális pórusai megerősödnek, ez azt jelenti, hogy a pórusok közepében megjelenik egy apró feketés, barnás pont, a pórus többi része pedig fehérből halvány vagy kevésbé halvány sárga színűvé változik. Alapvetően ebből már biztosan lehet tudni, de különböző jelek vannak még, ami segíthet, pl. hogy a faroktőnél a pórusok milyen szöget zárnak be, ill. a nőstények elég hamar mumpsz-szerű tokát növesztenek, melyben calciumraktárat hoznak létre, a későbbi tojásrakáshoz.

Nos, Charlie és Alan elég hamar engedte sejteni, hogy melyik nemhez tartoznak. A hímem femorális pórusai már november végén (3 hónaposan) biztosan mutatták a nemi jelleget, míg Charlie semmi hasonlót nem produkált, mígnem januárban elkezdte a calciumraktárat növeszteni, így biztos lehetettem 5 hónapos korukra, hogy ők bizony egy pár.

hím_1.jpg

Alan femorális pórusai 2012. februárjában


lány_1.jpg
Charlie készülő Calciumraktára 2012. januárjában

Ezen jelek felbukkanását követően a két kis gyík közötti háború, a kergetőzés fokozatosan megszűnt, összebarátkoztak, és később szerelembe is estek, de ez már egy másik bejegyzés története.

Címkék: általános info  |   | Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gekkonaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr394408794

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása