2012.08.14. 15:35| Szerző: Johus

avagy tényleg szerelmesek egymásba a gekkóim?


Amióta nagy üzemben utódokat kezdtek nemzeni a gekkóim, egyre többször figyelek fel arra, hogy viselkedésükben milyen komoly változások történtek, sőt, egészen félelmetesen okos és érzelemgazadag megmozdulásaik is lettek.

Ott kezdődik, hogy Charlie elkezdett földet enni és fel s alá rohangált napokig, mielőtt letojt. Ne kérdezzék, miért tette, földet akkor esznek ezek az állatok, ha ásványi anyag kiegészítésre van szükségük, de ez nála nem jöhetett szóba, mert elég rendesen tömtem bele a vitamint. Fórumon nem lepődtek meg a nálam tapasztaltabbak, úgyhogy elkönyveltem átlagos viselkedési zavarként.

Mikor Alan visszakerült a tojásos Charlie-hoz, megfigyelhettem az eddig csak könyvekben olvasott násztáncot, illetve annak egyértelmű elutasítását. A hím nappali gekkó udvarlási szokásai fölöttébb mulatságosak, farkát csóválva, robot mozgással, nyelvét nyújtogatva közelíti meg a nőstényt, bólogat neki, felfújja magát, kidomborítja a nyakát, egyszóval megmutatja, hogy ő a legszebb gyík széles e világon. Ezután történhet a párzás, ha a nőstény is akarja. Nos, Charlie épp már alig bírta vonszolni magát a két benne lévő tojás miatt, ezért a háta közepére kívánta szegény Alant, ezért tudatta vele, hogy jobb volna, ha békén hagyná. Ezt integetéssel, igen, szabály szerű integetéssel érte el. Mellső lábával, volt, hogy egyszerre mindkettővel, mintha valami istenséget imádna, integetett Alannek, hogy menjen onnan. És ez működik is, a hím tudomásul veszi, elmegy, nincs apelláta.
Szerencsémre az egésznek kamerával (jó, csak egy kompakt fényképezőgéppel) a kezemben voltam tanúja, és felvettem az egészet, de mivel nem akartam zavarni őket a nagy tárgyalásban, minőségileg erősen kifogásolható a felvétel, de azért kivehető, íme:

Tojásrakás után kezdődik az egész előröl, ha Alan nem bambul el nagyon. Ha mégis, Charlie-nak megvannak az eszközei, és mint kiderült, a hangja is, hogy szóljon neki, jöhet párzani:

Később kiderült, hogy ezt a kotkodácsolást Charlie máskor is használja, félelmében is beszél néha, de ugyanúgy talán örömében is, mert volt már arra példa, hogy hosszú idő után kaptak gyümölcsös bébiételt és mohón nyalni kezdte a kezemről, nagyokat nyelt és közben kotkodácsolt. Talán csak azt mondta, köszi.

Különös viselkedést figyeltem meg akkor is, mikor először hagytam bent a terráriumban tojást. Ugyanis a két állat felváltva őrizte azt, a nőstény ott aludt vele (annak ellenére, hogy megszokott alvó helye van teljesen máshol), napközben pedig igaz, inkább a hím figyelte, de néha cseréltek.

Igazi kis családdá váltak, és ezt a törődést egymás felé is kimutatják, egyszer Charlie véletlenül leesett a földre, elbénázott egy ugrást. Nem hittem a szememnek, de Alan odaszaladt hozzá, nézte egy darabig, aztán mikor a lány fölmászott az üvegen, ő is visszament a tojásfigyelő pozícióba.

Ugyanilyen törődés figyelhető meg, mikor Charlie készülődik vagy éppen már tojást rak és besötétedve erőlködik órák hosszat. Ilyenkor Alan mint aggódó apa föl-alá járkál, szeme sarkából figyeli a lányt, nem bír magával:

DSCN8623_.jpg

Ezek a dolgok is csak azt támasztják alá, amit már jó ideje írok, és amiért voltaképp létrejött ez az oldal, hogy megmutathassam, mennyire kommunikatívak ezek az állatok.

Címkék: viselkedés  |   | Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gekkonaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr524712061

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása