2012.10.05. 15:38| Szerző: Johus

A mai napon hivatalosan is tenyésztő lettem. Fogságban szaporítottam Phelsuma grandist. Sikeresnek bizonyult a szúnyoghálós óvintézkedés. Na, elmesélem.

Bementem a nagyokat megnézni, hogy mi van velük, és látom, hogy egy tücsök van a hálón belül. Mondom, marha jó, mert ha az be tudott menni, a kicsi is ki tud szabadulni. Ránéztem a tojásokra és észrevettem, hogy az egyik szét van törve, de nem teljesen, úgyhogy azt gondoltam, na, mindjárt látni fogom, ahogy megszületik.

5.jpg

Kizavartam a tücsköt, helyrehoztam a hálót és nézegettem, történik-e valami. Odahajoltam az üvegre egész közel, mikor észrevettem, hogy az arcom mellett ott figyelget egy kis gekkócska, szinte röhögve, hogy "Mit nézed azt a tojást, hát itt vagyok!" :)

Úgy meglepődtem, majdnem elsírtam magam. Tiszta nyálka volt még, sötét színű, néhány perccel maradhattam csak le. A két nagy mozgolódott, érdeklődött, de támadni nem akartak, szerencsére. Elkezdtem agyalni, hogy fogom kivenni szegénykémet anélkül, hogy elszaladna a nagy terráriumban és a legjobb megoldásnak az bizonyult, hogy puszta kézzel. Így is lett, hagyta, hogy megfogjam, betegyem egy dobozba.

1.jpg

Teljesen extázisban voltam, elővettem a terráriumot, amit már hetekkel ezelőtt bekészítettem, hogy ha majd megszületik a kicsi, betegyem. De nem számítottam rá, hogy kerek két hónap alatt (61 nap) kikel, úgyhogy még el sem volt takarítva. Szóval gyorsan neki kellett állnom, hogy ne legyen sokáig dobozban a kis csöppség. Egyébként jól viselte, egy lámpa alá raktam, hogy meleg legyen, pár perc múlva már nézegetett, kis kíváncsi volt. Aztán el is kezdett hamar vedleni. Nagyon ügyesen meg is oldotta.

3.jpg

A terrárium berendezésével már nagyobb bajom adódott, mert konstatálnom kellett, hogy sem kókuszrostom talajnak, sem virágföldem növénynek, sem bambuszom mászókának nincs itthon. Jó, talajra papírtörlő -ez szokás. Növényt kiveszek a nagyoktól. De mászókát miből csinálok neki? Aztán megakadt a szemem a Scorpions koncerten szerzett dobverőn. Na, ez egy rocker gekkó lesz.

Az UV-lámpát levettem a nagyoktól, nekik annyira nem lényeges, mint az újszülöttnek, és a melegítőjük is bocsát ki UV-t, eleget. És egy csíptetős lámpát előkotortam a szekrényből, hogy meleg is legyen a kicsinek. Jöhetett az áthelyezés. Nagyon meg volt szeppenve szegénykém, beraktam a terráriumba dobozostul, hogy majd ő eldönti, mikor mászik ki belőle. Sokáig nem akarta elhagyni, de aztán felbátorodott.

4.jpg

Vagy 5 percig csak nézett, hogy mi van, aztán átteleportált az egyik szanzavérára.

2.jpg

Egyelőre mindentől összerezdül, még a parketta nyikorgásától is. De azért egész kis bátor, megy szépen körbe-körbe, felfedezi a helyét.

6.jpg


A bejegyzés trackback címe:

https://gekkonaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr284821858

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lina - Cicanapló · http://cicanaplo.blog.hu/ 2012.10.05. 17:31:06

De édes!
És mekkora böhöm nagy mellette az a dobverő! Ezek után valami Scorpion, Scorpio, Scorpius vagy hasonló neve kell, hogy legyen. :-D
És ő is olyan szörnyűségeket eszik?

Johus 2012.10.05. 18:05:55

@Lina - Cicanapló: Most sikerült lemérni a kicsit, végre felfeküdt az üvegre, 6,5 cm. A névválasztási ötlet nem rossz, de igyekszem elhatárolódni, mert nagy valószínűséggel eladó sorba kerül, nem szeretném nagyon közel engedni a szívemhez...
Egyelőre levedlett, a vedlést megette, nem túl éhes, kínáltam ezzel-azzal, de nem kért semmit. Előbb-utóbb ő is tücsköt fog kapni, illetve lisztkukacot, viaszmolylárvát és gyümölcsös bébipapit.
süti beállítások módosítása